Mobile Menu

Loksze – słowackie naleśniki

Słowackie loksze  (zemiakové lokše) to tradycyjne naleśniki z ciasta ziemniaczanego. Piecze się je na patelni i podaje na słodko lub słono. Przepis bardzo prosty, warto wypróbować jako urozmaicenie kuchennego repertuaru.

Przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300g mąki
  • 125 g masła
  • sól

Gotujemy ziemniaki.  Jeśli zostały ci ziemniaki z wczorajszego obiadu – śmiało je użyj! Ugotowane ziemniaki trzemy, dodajemy  mąkę, solimy i wyrabiamy z tego ciasto na desce. Wyrobione ciasto fomujemy w wałek, kroimy ok 2cm plastry. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła (tak, żeby miał ok 3mm i zmieścił się cały na patelni). Placek otrzepujemy z nadmiaru mąki, nakłuwamy równomiernie nożem/widelcem i pieczemy bez tłuszczu na patelni z obu stron.Po upieczeniu nacieramy dokładnie z każdej strony roztopionym masłem.

Tak jak polskie naleśniki – istnieje tysiąc sposobów jak jeść loksze. Można podawać je na słodko np. z dżemem śliwkowym i posypane makiem, lub tylkoz roztopionym masłem i posypane cukrem, z orzechami, syropami, bądź na słono – z sosem grzybowym, gulaszowym, napełnione z kawałkami mięsa itp.